• Spievajže si, spievaj

          • Známe ľudové, moderné a rómske piesne sme si mohli vypočuť dňa 20. 6. 2019 v   speváckej súťaži "Spievajže, si spievaj".  Všetci zúčastnení sa s chuťou pustili do spevu, aby predviedli ostatným deťom  svoje spevácke schopnosti. Vyhral každý už tým, že mal odvahu vystúpiť pred obecenstvo a zaspievať svoju pieseň.  Všetci súťažiaci boli ocenení diplomom a sladkou odmenou.

          • Výlet do ZOO v Spišskej Novej Vsi

          • Dňa 11.06.2019 sme pripravili pre mladších žiakov výlet do ZOO v  Spišskej Novej Vsi. Táto zoologická záhrada je najmenšia a najmilšia na Slovensku. Rozprestiera sa na rozlohe 8 hektárov v nádhernom areáli Madaras parku. Nachádza sa v nej vyše 130 rôznych  druhov zvierat, čo je asi 530 zvierat. Naši žiaci tu mohli vidieť zvieratá zapísané v Červenej knihe ohrozených druhov. S nadšením pozorovali mačkovité šelmy, leva, tigra či jaguára. Žiaci si mohli   pozrieť arborétum, kde je viac ako 30druhov drevín.  Súčasťou ZOO je aj pavilón AQUATERRA s akvarijnými a teráriovými živočíchmi. Návštevu zoo spestrujú detské ihriská, stánky s občerstvením i cukráreň. Napriek horúcemu slnečnému dňu sme si všetci domov odniesli príjemné zážitky.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže pod názvom: "Trinásta komnata - môj sen"

          • Dňa 31. 5. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili vyhodnotenia siedmeho ročníka výtvarnej súťaže  pre deti s mentálnym a viacnásobným handicapom  pod názvom: "Trinásta komnata - môj sen". Vyhodnotenie sa konalo v kultúrnej sále SŠI v Prešove. Naši žiaci Peter Buranský a Denis Mirga z 2 ročníka sa umiestnili na prvom mieste so svojou výtvarnou tvorbou. Svetlana Mišalková z 2 ročníka praktickej školy získala 1. miesto v tejto súťaži. Žiaci si odniesli diplomy a vecné ocenenia.Pre všetkých zúčastnených bol pripravený veľmi pekný kultúrny program pretkaný folklórom, ktorý pripravili deti z OZ Zanebudka a taktiež bohaté občerstvenie. Prehliadka námestia v Prešove sa im veľmi páčila a sme radi, že si naši žiaci si v tento deň odniesli nové poznatky a dojmy.   

          • Školská športová paralympiáda

          • V posledných dňoch školského roka sa žiaci našej školy zúčastňujú školskej športovej paralympiády. Žiaci si v štyroch základných disciplínach mohli zmerať svoje sily a podať čo najlepšie výkony. S nadšením prekonávali dané okruhy, v ktorých boli tí najlepší odmenení sladkou odmenou. Celý deň sa niesol v športovom duchu.

          • Medzinárodný deň detí

          • Aj tento rok sme dodržali  tradíciu a „Deň detí“ sme oslávili 10. júna 2019. Tento sviatok žiaci našej školy každoročne oslávia spoločne – súťažami,  hrami na školskom dvere a nechýbala ani diskotéka.  Deti mali počas celého dňa zabezpečený pitný režim, občerstvenie a darčeky. Počasie bolo dokonalé, atmosféra zábavy a radosti žiarila v celom areáli školy.

          • Kino Tatran „Psie veličenstvo“

          • Dňa  7. júna 2019 sme navštívili kino Tatran, kde nám premietli rozprávku „Psie veličenstvo“. Animovaná rozprávka rozprávala príbeh o odvahe, priateľstve, láske, rodinných vzťahov a súdržnosti. Veľmi sa nám páčil obsah rozprávky i grafické spracovanie. Tešíme sa na ďalšiu návštevu kina.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže na tému: "Ochrana pred požiarmi očami detí"

          • Dňa 1. 6. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili vyhodnotenia výtvarnej súťaže na tému:" Ochrana pred požiarmi očami detí".  Súťaž usporiadal Hasičský a záchranný zbor mesta Poprad.  Vyhodnotenie sa konalo v Poprade pred OC Forum. Náš žiak Peter Buranský z druhého ročníka sa umiestnil na 3 mieste a Denis Mirga - taktiež z 2 ročníka získal v tejto súťaži druhé miesto. Diplomy a vecné ocenenia našich žiakov, ako aj ich rodičov veľmi potešili.  Žiaci si mohli prezrieť hasičskú techniku, výstroj, ale sedenie v hasičskom aute ich zaujalo najviac. Sme radi, že poznanie potrebnosti a dôležitosti práce požiarneho zboru našich žiakov vo svojich vedomostiach spolu s vyjadrením sa vo vo svojej výtvarnej práci veľmi obohatilo. 

          • PRVÉ SVÄTÉ PRIJÍMANIE ŽIAKOV NAŠEJ ŠKOLY

          • Prvé sväté prijímanie je dôležitou udalosťou v živote každého veriaceho človeka. Vzdialenou prípravou na prvé sväté prijímanie je náboženský a duchovný život doma a  v rodine. Samotnú prípravu, absolvovali žiaci našej školy na hodinách náboženstva. Výsledky tejto prípravy, ich veľkej snahy , sme mali možnosť vidieť i zažiť spolu s nimi, my učitelia náboženskej výchovy  v dňoch 24.5 - 26.5.2019. Veľké obavy , pociťovali najmä pred sviatosťou zmierenia, no po absolvovaní tejto sviatosti bolo vidieť ich nadšenie a radosť, a to aj vďaka úžasnému prístupu kňazov z našej  farnosti.  Veľká vďaka patrí najmä pánovi kaplánovi   Mgr. Petrovi  Matisovi  za úžasné zorganizované trojdnia – od nácviku, cez sviatosť zmierenia, krátku pobožnosť,  následné symbolické ,,Pálenia  lístočkov  s hriechmi“  Úžasný priebeh  svätej omše a  homílie prispôsobenej chápaniu detí . Tento výnimočný a nádherný deň  nám dotvorilo aj nádherné slnečné počasie. V neposlednom rade, veľká vďaka patrí najmä  naším žiakom, za ich vzorné správanie počas všetkých troch dní, za oduševnené prežívanie celého obradu ich veľkého dňa. Tešili sme sa spolu s vami:

                                                                               Mgr. Marta Greňová

                                                                                Mgr. Eva Valasová

          • Futbalový turnaj žiakov ŠZŠ

          • V dňoch 29.5 a 3.6. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili na futbalovom turnaji žiakov ŠZŠ v Liptovskom Hrádku a Letanovciach. Naši žiaci sa na týchto turnajoch zúčastnili po prvý krát a nazbierali cenné skúsenosti do ďalších rokov. Nadšenie a elán nášmu družstvu nechýbalo  na oboch turnajoch a čestne reprezentovali našu školu. Pevne veríme, že sa na takýchto športových turnajoch zúčastníme aj v budúcnosti a už teraz sa na to svedomito pripravujeme.

          • Slávnostná akadémia pri príležitosti osláv Dňa matiek

          • Dňa 28. 5. 2019 v Dome kultúry si naše deti spolu s pani učiteľkami v dopoludňajších hodinách pripravili slávnostnú akadémiu pri príležitosti osláv Dňa matiek. Program nám spestrili aj hostia pán Zbyňo Džadoň s gitarou a Gabika Kiovská, ktorá nás opäť potešila hrou na klavíri a krásnym spevom. Do programu sa zapojila aj naša šikovná bývalá žiačka Miška Grigerová. Úvodné číslo patrilo deťom z dramatického krúžku, ktorí si pripravili nádherné divadielko pod názvom Materinská láska. Potom sme sa s deťmi z hudobného krúžku preniesli do zázračného lesa, kde všetky zvieratká aj s lesnými vílami pomáhali pripraviť mamke darček k jej sviatku. Do programu sa zapojili deti z krúžkov, deti z materskej školy, základnej a praktickej školy. Bola to úžasná spolupráca nás všetkých, ktorej výsledok potešil nie len samotné deti, ale hlavne rodičov, starých rodičov a všetkých, ktorí sa na program prišli pozrieť. A veru stálo to za to, pretože slzičky šťastia, radosti a dojatia tiekli nie jednej mamičke...

          • Míľa pre matku

          • Najväčšiu  oslavu Dňa matiek na Slovensku pod názvom Míľa pre mamu organizovala dňa 11. mája 2019 Únia materských centier a  Materské centrum Bambino pod záštitou mesta Poprad. Súčasťou bohatého programu tohto podujatia bol aj tanček žabiek našich prvákov a druhákov.  Bolo to ich prvé verejné vystúpenie, takže nás teší, že to naši žiaci zvládli a boli hrdí na záujem rodičov, ale aj širokej verejnosti. 

          • 13. komnata- môj sen

          • V mesiaci apríl a máj sa naša škola sa zapojila do  VII. ročníka výtvarnej súťaže „Trinásta komnata – môj sen“, ktorú realizuje naše občianske združenie Zanebudka v spolupráci so Spojenou školou internátnou v Prešove pod záštitou Okresného úradu – odboru školstva v Prešove. Témou tohtoročného ročníka je Čarovná rozprávka. Príťažlivá téma a snaha našich žiakov sa zaslúžili o vytvorenie zaujímavých detských výtvarných dielok.

          • Prezentácia výrobkov v Obi Poprad

          • Veľká noc sa blíži a pri tejto príležitosti žiaci praktickej školy dňa 12. apríla prezentovali výrobky s veľkonočnou a jarnou tematikou, na ktorých výrobe sa podieľali žiaci našej školy, od najmladších po najstarších, pod vedením pedagógov. Táto prezentácia prebiehala  v obchodnej sieti predajní Obi v Poprade. Veríme, že sme našimi výrobkami navodili atmosféru prichádzajúcich sviatkov. Ďakujeme vedeniu Obi Poprad za túto možnosť.

          • „Atletický Festival pre deti s Downovým syndrómom“

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí s Downovým syndrómom sa v Prešove 12. apríla konal Atetický festival pre deti s Downovým syndrómom. Z našej školy sa zúčastnili Erik Pavličko, Leonard Semaňák a Štefan Peter Tomas. Súťažili v disciplínach: beh na 100 m, skok z miesta a hod loptičkou. Žiaci boli úžasní.  Vložená energia, radosť a športový duch sa ukázali na umiestnení: jedno I. miesto, dve II. miesta a štyri III. miesta. Ďakujeme.

          • Veľkonočný trh vo VÚB

          • V utorok 9. 4. 2019 žiaci z  Praktickej školy prezentovali  výrobky našich žiakov,  ktoré boli vytvorené v tvorivých dielňach, vo vestibule recepcie pobočky VÚB  na Bernolákovej 17.  Teší nás záujem verejnosti o naše originálne práce.

          • Výchovný koncert – Zbyňo Džadoň

          • V piatok dopoludnia sme sa zišli v spoločenskej miestnosti, kde nás svojou návštevou potešil muzikant a spisovateľ pán Zbyňo Džadoň. Predstavil nám svoju knihu Lara a nebo, niečo nám z nej aj prečítal a potom nám veselo zahral na gitare a ukulele. Neskôr sme sa aj my zahrali na malých muzikantov, vyskúšali sme si rôzne detské hudobné nástroje a spolu si zaspievali známe piesne. V takejto dobrej nálade sme sa rozlúčili a s chuťou sme sa pustili do výborného obeda.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Šikovní žiaci z našej školy dňa 4. 4. 2019 čarovali so svojou tvorivosťou. Na tvorivých dielňach  sa naučili viacero techník na zhotovenie veľkonočných výrobkov. Ich nadšenie pre prácu sa premenilo na krásnu jarnú výzdobu a pekné výrobky.